fbpx
Интервю във Фактор: Промяната трябва да започне от нас тук и сега

Интервю във Фактор: Промяната трябва да започне от нас тук и сега

Иван Димитров Монев е роден в Бургас през 1977. Основното си образование  завършва в СОУ „Димчо Дебелянов”, а след това-  НЕГ „Гьоте”. Продължава висшето си образование в Университет „Асен Златаров”, а по-късно следва в Германия. Има собствен бизнес, свързан с търговията с хигиенни консумативи. Монев е в листата на местна коалиция „Ние гражданите” под номер 68 в интегралната бюлетина и преференция 115.

Г-н Монев, какво ви провокира да участвате като кандидат за общински съветник на местните избори от коалиция „Ние гражданите?

– Бях поканен от местната коалиция да участвам под номер 115,  отреден за гражданската квота. Искам да докажа на себе си и на съгражданите, че хора като мен имат място в местния парламент.  Моите приятели и бизнес партньори ме познават, че започна ли едно дело, винаги стигам до края. Бургас има нужда от млади хора, от предприемчиви личности, които са изградили бизнес и семейство и могат да помогнат за развитието на града. Аз ще бъда нужния коректив в Общината, защото реално няма опозиция в местния парламент. Тоест опозицията действа несъзнателно / или съзнателно /  в полза на управляващите. В бизнеса без конкуренция човек се самозабравя и не може да има развитие. За Бургас ще е добре да има и друго мислене, друго виждане. Така се раждат идеи и се отстраняват проблеми.

–  Какво според Вас не направи управлението през последните 12 години, което е важно за хората?

– Липсата на перспектива за по-добър живот в Бургас накара хората да бъдат апатични и примерени със статуквото. Десетки хиляди млади хора напуснаха Бургас и никога няма да се върнат отново, ако не променим условията за живот. Външната опаковка е добра – изглежда европейска. Отвътре е мъртво. Няма бизнес, няма млади хора.  Улиците са празни. Хората са обезверени. Най-големият работодател в града е община Бургас. Странно е някак. Недопустимо е. Някой трябва да започне промяна. Тя не става веднага. Изискват се усилия и жертви. Визията за града не трябва да е за 2,3,4,5 години трябва да се гледа 100 напред.

– Вие развивате успешен бизнес, кои добри практики ще наложите в новия общински съвет като водене на политика в полза на гражданите?

– Подкрепа, яснота и прозрачност. Това липсва от страна на държавата и общината в подкрепа на малкия бизнес. Не ме разбирайте погрешно, не искам  финансова подкрепа. По скоро да не се пречи целенасочено и да не се създават условия за корупция. Да има предпоставки да стартираш бизнес- нНиско лихвени кредити,  инфраструктура.

– Малко хора знаят, че сте имали възможност да се установите да живеете в Германия, но предпочитате да правите бизнес в родния Бургас, съжалявате ли за това свое решение?

– Никога не съм съжалявал. Въпреки, че през годините съм имал моментни състояния отново да хвана терминал 2. Въпреки всичко ще остана тук, не съм се затичал. Обичам  България и родния си град. По голямата част от моите връстници са в чужбина или София. Знам, че ще имам и по-успешен бизнес, ако живея в София, но и това не е предпоставка да избягам от града.

– Излизате като кандидат за общински съветник от коалиция „Ние гражданите”, намирате ли съмишленици в тази шарена на пръв поглед формация ?

– Освен г-н Бенчев и Теодор Шейков, друг не познавам. Тепърва ще има опознаване и сближаване. Надявам се да има съмишленици и да гледаме в една посока. За града, за нас гражданите и за България в крайна сметка. Промяната трябва да започне от нас тук и сега. Трудно, но не и невъзможно. Всяко робство има край. Така,че ние не бива да се чувстваме зависими  от някого, а сами трябва да  извоюваме нашите цели и намерения.Това става, когато сме обединени в една цел и посока. ЗАЕДНО!

Интервюто можете да прочете и във Фактор.

Купуването и продаването на гласове е престъпление